Waarom beleggen in aandelen?

AandelenHeb je jezelf wel eens afgevraagd wat je het beste kunt gaan doen met je gespaarde geld? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het bij een bank op een spaarrekening te gaan zetten. Iets dat handig kan zijn bij (financiële) noodgevallen. Maar als je al genoeg geld op je spaarrekening hebt staan om eventueel zonder problemen wat vanaf te halen. En over dat geld op de spaarrekening ook nog eens weinig rente ontvangt. Dan is een andere te overwegen optie om wat van je geld te gaan beleggen in aandelen. Door te gaan beleggen in aandelen kun je jouw geld misschien wel met een aanzienlijk groter percentage zien groeien. Ten opzichte van het geld op een spaarrekening houden en amper rente ontvangen. Hieronder leggen we je wat meer uit over wat aandelen zijn en hoe je al met een klein beetje (spaar)geld kunt beleggen.

Aandelen uitleg

Een aandeel kan gezien worden als een klein stukje van een bedrijf dat in het bezit is van iemand. Als je de eigenaar bent van een aandeel ben je namelijk automatisch aandeelhouder bij dat desbetreffende bedrijf. En ben je dus voor een (heel klein) deel (mede)eigenaar van het desbetreffende bedrijf. Wanneer het bedrijf winst maakt, groeit en mooie vooruitzichten heeft zal waarschijnlijk ook het aandeel in waarde stijgen. En zou jij dus winst kunnen maken op je aandeel als je het voor een hogere prijs dan de aankoopprijs gaat verkopen. Iets dat natuurlijk ook helemaal de andere kant op kan gaan als het bedrijf niet goed presteert en daardoor de waarde van het aandeel naar beneden gaat. Iets dat je uiteraard nooit honderd procent weet. Dit betekent dan ook dat er aan in het investeren in aandelen altijd risico’s verbonden zijn. Maar juist door de risico’s is het ook mogelijk om met beleggen in aandelen meer groei, en winst, te maken dan met bijvoorbeeld sparen via een spaarrekening bij de bank.

Aandelen kopen met weinig geld

Misschien dat je na het lezen van bovenstaande denkt dat je te weinig geld hebt om aandelen te kopen en erin te gaan beleggen. Hiermee kun je een goed punt hebben. Zeker als je de beschikking hebt over een kleine portemonnee en maandelijks maar net aan rondt komt. Beleggen in aandelen kan namelijk ook duur zijn. En sommige aandelen van bedrijven presteren zo goed dat je een aandeel ervan niet voor een paar euro kunt kopen. Echter zijn er juist ook weer aandelen waar je al voor een paar euro, of nog minder, in kunt beleggen. Aandelen kopen met weinig geld is dus mogelijk. Maar denk er goed over na.

De opkomst van het internet heeft ervoor gezorgd dat het kopen van aandelen met weinig geld een stuk makkelijker is geworden. Om het beleggen in aandelen toegankelijker te maken voor individuen zijn er namelijk veel banken die het mogelijk maken om, naast je bankrekening die je bij de bank hebt, er een beleggingsrekening te openen. Daarnaast zijn er ook brokers, wat een soort van financiële bedrijven zijn, die zich enkel en alleen richten op het aanbieden van een beleggingsrekening. Met een beleggingsrekening is het al mogelijk om met een klein bedrag te beginnen met beleggen in aandelen.

Ook initiatieven zoals Peaks en Semmie kunnen jouw helpen om met weinig geld al aandelen te kopen. In beiden gevallen kun je namelijk al voor enkele euro’s beginnen met beleggen in aandelen. Bij Peaks en Semmie wordt er dan wel voor jou belegt en kopen hun voor jou de aandelen. Maar toch kun je door het doorgeven van je voorkeuren en je profiel aangeven waarin belegt moet worden. Veel meer informatie over deze twee beleggings applicaties vind je op andere pagina’s op deze website.

Korte termijn of lange termijn beleggen

Bij beleggen in aandelen wordt er vaak gekeken naar de korte termijn of de lange termijn. Bij het kopen van een aandeel kan het verleidelijk zijn om een aandeel te kopen dat in waarde aan het stijgen is en het daardoor waarschijnlijk door zal stijgen. Echter is dit vaak korte termijn denken en leidt dat vaak tot verlies. Over het algemeen is beleggen in aandelen juist gewoonweg winstgevend op de lange termijn. Al zal je dan wel de aandelen moeten kopen van de juiste bedrijven. Rekening houdend met schommelingen in de wereld van het beleggen is het verstandig om in termijnen te denken van bijvoorbeeld zeven jaar. Hiermee voorkom je ook dat je, mocht de aandelenbeurs omlaaggaan wanneer jij nou net begint met investeren, je in paniek je aandelen met verlies verkoopt. Iets dat je niet wilt.