De vijf meest gestegen Nederlandse aandelen in 2020

Duim omhoogHet is inmiddels 2021. Met vandaag zelfs alweer de eerste handelsdag op de wereldwijde beurzen in 2021. Een nieuw jaar en dus ook nieuwe kansen. Ook op de Nederlandse beurs zijn er dit jaar (waarschijnlijk) weer genoeg nieuwe kansen. Toch kijken we nog even kort terug naar 2020. Wat waren namelijk de vijf meest gestegen aandelen op de Nederland beurs tijdens 2020? Hieronder kun je terugvinden waar je een jaar geleden aandelen van had moeten kopen aan het begin van het jaar. Want ondanks dat het coronavirus in 2020 een hele grote rol vertolkten. Waren er ook weer aandelen die prachtige plussen lieten zien.

1. Alfen – 392,25%

Alfen was in 2020 de absolute winnaar op de Nederlandse beurs. Kocht je aan het begin van 2020 voor zo’n €500,00 aan aandelen van Alfen. Dan hadden die Alfen aandelen aan het einde van het jaar een waarde van ruim €2400,00. En dat terwijl veel mensen nog nooit van Alfen hebben gehoord.

Alfen is een bedrijf dat zich richt op alles wat met de energietransitie te maken heeft. Denk daarbij aan laadpalen voor elektrische voertuigen. Transformatorstations voor de spanning van elektriciteit. Maar Alfen levert ook producten waar energie, voornamelijk elektriciteit, in opgeslagen kan worden. Volgens vele een bedrijf met het oog op de toekomst. Een bedrijf tevens met nog veel potentie om te groeien.

2. Adyen – 156,19%

Adyen is waarschijnlijk een stuk bekender bij het grotere publiek. Veel mensen wereldwijd maken namelijk bijna wekelijks, soms zelfs dagelijks, wel gebruik van Adyen. Het Amsterdamse bedrijf is namelijk een technologiebedrijf dat betalingen verzorgd. Ook wel een betaalplatform genoemd. Adyen verzorgt de betalingen van een groot aantal bekende (online) internationale bedrijven. En wist daardor heel goed te profiteren van het coronavirus en het vele thuiswerken dat daardoor volgden.

3. Avantium – 96,33%

Weer een bedrijf dat niet zo bekend is bij het grote publiek: Avantium. Echter verdubbelde het aandeel Avantium in 2020 wel bijna. Avantium is een chemisch technologiebedrijf. Dat met partners samenwerkt aan efficiënte processen en duurzame producten. Ook weer een bedrijf dat zich richt op de toekomst.

4. ASMI – 74,79%

ASMI is een bedrijf dat met hun aandeel de jaren voor 2020 ook al goed wist te presteren. Zo’n tien jaar geleden kocht je een aandeel ASMI nog voor zo’n €20,00. Nu dien je al bijna €200,00 te betalen voor een ASMI aandeel. Achteraf gezien niet raar. ASMI is namelijk een leverancier van productiemachines voor de halfgeleiderindustrie. En juist de halfgeleiderindustrie is de afgelopen jaren onwijs gegroeid door alle technologie vol zit met slimme chips. Veelal gemaakt door een productiemachines van ASMI.

5. Vivoryon Therapeutics – 68,41%

Vivoryon Therapeutics is een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van medicijnen. Mochten die medicijnen goedgekeurd worden kan het bedrijf een mooie toekomst tegemoet zien. Het bedrijf draaiden niet eens super in 2020. Maar liet met hun aandelen toch een plus van 68,41% zien.